FORTUNE

OVLAŽIVAČ (OKVAŠIVAČ) TEKUĆI KONCENTRAT ZA EMULZIJU (EC)

Djelatna tvar: 75%  smjesa estera masnih kiselina uljane repice i  n-butanola

 

Primjena:

FORTUNE se koristi kao ovlaživač (okvašivač), tj. pomoćno sredstvo isključivo za  poboljšanje biološkog učinka herbicida. Primjenjuje se prskanjem traktorskim prskalicama (nošenim ili vučenim).

 

FORTUNE nije sredstvo za zaštitu bilja!

FORTUNE se preporučuje koristiti:

-u kukuruzu za zrno i silažu u kombinaciji s post-em herbicidima na bazi nikosulfurona (npr.       MARVEL) ili rimsulfurona (npr. TITAN) ili dikambe (MOTIKAN). Pimjenjuje se u koncentraciji   od 0,15 % (150 - 250 ml na 100 l vode).

-u ozimoj pšenici i ozimom  ječmu u koncentraciji od 0,15 – 0,25% u kombinaciji s post-em       herbicidima na bazi tribenurona (npr. NUANS) ili fluroksipira (npr. PLUSS).

-u šećernoj repi, soji,  uljanoj repici i suncokretu u koncentraciji od 0,15 – 0,25% u kombinaciji   s post-em herbicidima.

Preporučeni utrošak vode s navedenim herbicidima i uz dodatak ovlaživača FORTUNE je 200 l vode na hektar uz podešenje mlaznica za potpunu pokrivenost lisne mase i jednoličan raspored škropiva.

 

Dodatak ovlaživača FORTUNE značajno poboljšava učinkovitost navedenih herbicida na korove. Veća koncentracija ovlaživača FORTUNE koristi se u nepovoljnim uvjetima za korištenje herbicida (npr. niska vlaga, slabiji porast korova), kod suzbijanja korova sa jakom voštanom prevlakom, kao i kod korova koji nisu u optimalnim stadijima razvoja za suzbijanje.

 

Ograničenja: ograničenja u primjeni ovlaživača FORTUNE vezana su uz herbicid s kojim se koristi, stoga je potrebno strogo se pridržavati svih ograničenja koja su navedena u uputama herbicida s kojima se FORTUNE koristi!.

 

Način djelovanja: FORTUNE utječe na poboljšanje biološkog učinka navedenih herbicida na način što omogućuje lakše prodiranje kroz kutikulu (zaštitna voštana prevlaka) korova te time bolje usvajanje herbicida, bolje prijanjanje škropiva (kapljice ne cure niz list) na površinu lista i ujednačeniji raspored kapljica na listu smanjenjem površinske napetosti (kapljica se "spljošti" i "raširi"), pa je time kapljicama prekrivena površina lista veća. Ako se koristi više herbicida u tank-miksu, FORTUNE se uvijek dodaje u spremnik prskalice zadnji. 

 

Fitotoksičnost: Primijenjen u navedenim kulturama i u kombinaciji s navedenim herbicidima, te uz uvjet da se ne prelazi koncentracija primjene od 0,25%, FORTUNE nije fitotoksičan. Ne preporučuje se miješanje s kontaktnim herbicidima.. Primjena iz zrakoplova nije dopuštena Pakiranje: 1 L

Karenca: Utvrđena je kod herbicida s kojim se miješa.