top of page

METOMOR F

VODODISPERGIRAJUĆE GRANULE (WG)

Djelatna tvar: folpet 600 g/kg + dimetomorf 113 g/kg
METOMOR F
sadrži dvije aktivne tvari: folpet i dimetomorf. Folpet je aktivna tvar s površinskim djelovanjem („kontaktni“ fungicid) iz kemijske skupine ditiokarbamata koji se odlikuju višestrukim djelovanjem (multi-side) u biološkim procesima gljiva i pseudogljiva. Dimetomorf je aktivna tvar iz kemijske skupine mandelamida, odnosno „CAA“ fungicida (amidi karboksilne kiseline). Inhibira sintezu celuloze u razvojnom ciklusu pseudogljiva (uzročnici plamenjača). Nakon što se usvoji u list nastavlja se translaminarno premještati kroz list i na taj način može zaštititi i suprotnu (netretiranu) stranu lista. Najučinkovitiji je u fazi klijanja spora, ali može zaustaviti rast micelija, a djelomično i sporulaciju.


Primjena:
METOMOR F je kombinirani fungicid koji se primjenjuje na vinovoj lozi (vinske sorte) za suzbijanje plamenjače (Plasmopara viticola) uz popratni učinak na smanjenje zaraze sivom plijesni (Botrytis cinerea) u količini 1-1,5 kg/ha, uz utrošak vode 400-1000 L/ha. Sredstvo se primjenjuje u razdoblju kada su povoljni uvjeti za razvoj bolesti od faze petog do osmog razvijenog lista (BBCH 15-18). Dozvoljene su najviše četiri primjene tijekom vegetacijske sezone, uz najmanji razmak između primjena od 10 dana. U slučajevima jačeg pritiska bolesti primijeniti veću dopuštenu količinu sredstva uz najmanje dopušten razmak između primjena.

 

Način primjene: Sredstvo se primjenjuje prskanjem ili raspršivanjem leđnim ili traktorskim prskalicama ili raspršivačima. Količinu vode potrebno je prilagoditi fenofazi, bujnosti nasada, starosti nasada i stroju za primjenu pesticida.
Pakiranje: 250g i 1 kg.
Karenca: 40 dana za vinovu lozu

METAMOR F.jpg
Plamenjača vinove loze 
Siva plijesan
Plamenjača
bottom of page