top of page

SeaMac 45

BIOSTIMULATOR

Koncentrat za otopinu

Djelatna tvar: Ekstrakti morske alge Ascophyllum nodosum, fitohormoni, aminokiseline i druge organske tvari.

Opis proizvoda: SeaMac 45  je visoko koncentrirani prirodni biostimulator ekstrahiran iz morske alge Accophyllum nodosum i formuliran u obliku koncentrata za otopinu. Ima uravnoteženi sadržaj korisnih tvari zbog kojih biljke daju veći prinos i bolju kvalitetu dopunjujući vlastite procese u prirodnoj proizvodnji ovih tvari i upotrebljavajući ih kada su najpotrebnije biljkama.

Abiotski stres je izvan kontrole poljoprivrednih proizvođača stoga je prevencija stresa i oporavak od stresa vrlo bitan, a često je stres limitirajući čimbenik dobrog i kvalitetnog prinosa. Stresovi uzrokuju osmotsku i oksidativnu štetu pa biljka prerano stari tj. dolazi u zrenje.

seamec%2045%201_edited.png

Spojevi pronađeni u ekstraktu morske alge Ascophyllum nodosum:

Seamac%2045%202_edited.jpg

Ascophyllum nodosum, potječe s jugozapadne obale Irske, ova morska trava poznata je zbog teških prirodnih uvjeta u kojima opstaje, kao morska trava s višom biostimulantskom vrijednošću. Inače se koristi u ljudskoj ishrani i kao organsko i uobičajeno gnojivo za mnoge kulture zbog kombinacije makroelemenata ( N, P, K ) i mikroelemenata ( Ca, Mg, S, Mn, Cu, Fe, Zn itd.). Ona također sadrži citoksine, auksine, gibereline, betain, manitol, organske kiseline, polisaharide, aminokiseline i proteine koji su biljkama vrlo korisni.

FMC jamči korištenje maksimalnih standarda čistoće ekstrakta morske trave u Seamac 45.

Proces vlastite ekstrakcije, zasnovan na 2 koraka u uvijek tekućoj fazi, omogućava zadržavanje prirodnih prednosti spojeva unutar proizvoda (poput proteinskih struktura za pospješivanje rasta) i povećanje razine unosa i apsorpcije ostatka složenih organskih lanaca u vrlo koncentriranom proizvodu.

Metoda vlastite ekstrakcije omogućuje cijepanje dijela lanaca organskog ugljika u Seamac® 45 Biostimulantu olakšavajući unos u lišće i upotrebu od strane biljaka radi lakše sintetizacije drugih složenih struktura uz značajno uštedu potrebe za metaboličkom energijom.

Biljni geni koji su izravno uključeni kada na biljku utječe abiotski stres, dođu do izražaja nakon primjene Seamac® 45 Biostimulanta.

Primjena će biljku pripremiti za bolje savladavanje abiotskog stresa, smanjenje propuštanja H2O2  iona u lišću i iz lišća,

te povećavanje sadržaja vode u biljnom tkivu. Ovaj mehanizam nastaje zahvaljujući globalnom skupu spojeva opisanih kao: fitohormoni prirodnog podrijetla, manitol, fukoidans, fito tanini, alginati, laminari i drugi.

Pošto je SeaMac 45 odličan borac protiv stresa ( herbicidi, hladnoće, vrućine, suša, vlaga i dr. ) treba ga koristiti da se biljka pripremi za borbu jer je tada najučinkovitiji, ali u slučaju nepredviđenog stresa pomaže biljkama da lakše i brže prevlada nastale nepovoljne uvjete.

Primjena: Upotrijebiti u najmanje 200 l vode po hektaru.

-Pšenica, ječam, zob, raž, pšenoraž: prva primjena od faze 3 lista do završetka busanja u količini 0,5 l/ha, a druga primjena u fazi početka vlatanja u količini 1 l/ha. U pšenici i treća primjena u fazi od početka klasanja do kraja cvatnje u količini 1 l/ha.

-Uljana repica: prva primjena u fazi 3-5 pravih listova u količini 2 l/ha, a druga primjena u fazi zelenog pupa u količini 2 l/ha.

-Soja, grašak, grah: prva primjena početkom cvatnje u količini 2 l/ha, a druga primjena kod zametanja mahuna u količini 2 l/ha.

-Krumpir: prva primjena od zadebljanja vriježa do faze gomolja veličine graška u količini 2 l/ha, a druga primjena kada su gomolji 15-20 mm u količini 2 l/ha.

-Šećerna i stočna repa: primjena kada biljke imaju 6-8 potpuno raširenih listova u količini 2 l/ha. Prskanje ponoviti prema potrebi ili pojavi stresa.

-Mrkva, pastrnjak,cikla: primjena je u stadiju olovke u količini 2 l/ha. Prskanje ponoviti prema potrebi.

-Pašnjaci, travnjaci, livade: primjeniti početkom rasta u proljeće u količini 1 l/ha, ponoviti primjenu nakon svakog otkosa ili paše u količini 1 l/ha.

-Kupus, cvjetača, kelj, kelj pupčar, brokula: prva primjena u fazi 4-5 pravih listova, a druga primjena u formiranju glava

( glavica ) u količini 2 l/ha.

-Salata: primjena u formiranju srca glave salate u količini 2 l/ha

-Rajčica, krastavac, paprika: prva primjena u fazi prvog cvijeta u količini 2 l/ha, a zatim ponoviti svaka 3-4 tjedna u količini 2 l/ha.

-Voće: prva primjena kod 90% opalih latica, kraj cvatnje u količini 2 l/ha, a druga primjena nakon berbe u količini 2 l/ha.

-Vinova loza i grmoliko voće: prva primjena je nakon zametanja plodova u količini 2 l/ha, a druga nakon berbe u količini

2 l/ha.

-Jagode: prva primjena nakon zametanja plodova u količini 2 l/ha, a druga primjena nakon berbe u količini 2 l/ha.

-Cvijeće i ukrasno bilje: prva primjena je kada prvi pupoljci budu vidljivi u količini 2 l/ha i primjenu ponoviti svaka 3-4 tjedna u količini 2 l/ha.

U praksi se SeaMac 45 pokazao odličan okvašivač koji ima tri funkcije: lijepi sredstvo, pomaže bržem usvajanju djelatne tvari i sprječava šok od pesticida. Posebno dobro se pokazao u korekcijama sa herbicidima jer sprječava palež na biljkama i anulira šok od herbicida.

Mješanje: SeaMac 45 je fizikalno i kemijski kompatibilan sa velikim brojem agrokemijskih pripravaka, ali treba provjeriti kompatibilnost kombinacije prije korištenja.

Proizvod se ne smatra opasnim prema CLP ( REG EC 1272/2008 ).

bottom of page